Stook advies

01-09-2024

Vochtmeter

Vochtmeter

Droog haardhout is heel belangrijk voor een hoog rendement van het haardhout. De vochtmeter voor haardhout zorgt ervoor dat je precies weet in welke staat van droogheid het hout zich bevindt. Niet alleen is droog hout belangrijk voor het hoge rendement, maar zeker belangrijk is het voorkomen van veel roet en ontwikkeling van creosoot (zie hieronder creosoot) en dus het voorkomen van schoorsteenbrand. Het haardhout mag maximaal een vochtigheidsgraad hebben van 20%. Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgehalte van ca. 50 % na een jaar drogen daalt dit al naar ca.30 %. Ons vers gekloofd hout is hout van bomen welke al langere tijd gekapt zijn en dus de sapstroom al een tijd niet meer aanwezig is, hierdoor is het vochtigheidspercentage geen 50 % maar rond de ca.30% ( eiken) en van essen ligt dit nog lager, dit omdat essen al van nature minder vocht bevat. Ons hout hoeft dus geen 2 jaar te drogen, als u dit op een goede winddoorlatende plek te drogen legt. Wij adviseren de klant altijd een vochtmeter aan te schaffen, dit om zeker te zijn van de juiste vochtgraad, deze vochtmeters zijn in verschillende soorten te verkrijgen, online of in de bouwmarkt.     

01-09-2024

Zwitserse stookmethode

Zwitserse stookmethode

Wat is stoken op de Zwitserse manier?

De Zwitserse stookmethode is een manier waarbij het haardhout van boven naar beneden wordt aangestoken.

De meeste mensen steken het haardhout van onderen aan terwijl het bij deze methode juist de bedoeling is dat je het hout van bovenaf aansteekt. 

Zwitsers stoken, wat zijn daar de voordelen van? 

Het stoken op de Zwitserse manier, zorgt voor minder as en roet, de luchttoevoer is daardoor beter en het hout heeft een langere brandduur. Er is dus minder rookontwikkeling, minder uitstoot van fijnstof, minder overlast door stoken, een snellere en volledige verbranding, de haard is sneller op temperatuur, er is een betere trek in het rookkanaal en heb je meer rendement van het hout door de efficiente verbranding van het hout.  

Hoe stook je op de Zwitserse manier stap voor stap;

Plaats twee of drie blokken hout plat op de stookbodem, met de gekloofde zijde naar boven. Daar kruislings bovenop legt u nog enkele blokken met de gekloofde zijde hier bovenop. Belangrijk is om niet met te weinig hout te starten, de hoeveelheid hout is belangrijk om de haard goed op te warmen. Plaats een aantal  kleine aanmaakhoutjes kruislings op het hout, leg vervolgens daar bovenop enkele aanmaakblokjes, steek de aanmaakblokjes aan. Je kan de deur van de kachel nog even op een kiertje laten staan, wanneer er nog niet genoeg trek in de schoorsteen is. Het deurtje kun je sluiten wanneer de aanmaakhoutjes en de bovenste blokken voldoende vlam hebben gevat. De kachel laat je rustiger branden zodra deze goed op temperatuur is, dat doet u door de zuurstoftoevoer dichter te zetten. Let op ! Deze mag nooit helemaal dicht staan, dit veroorzaakt veel roetvorming en rook. Wacht met bijvullen van hout in de kachel tot het hout voldoende opgebrand is en er een gloeiende bodem ontstaat, leg dan hout met de gekloofde zijde op de gloeiende bodem, dit ontbrandt dan snel door de hoge temperatuur, dit zorgt voor weinig rookontwikkeling.  

01-09-2024

Welke houtsoort?

Welke houtsoort?

Er zijn vele soorten haardhout te verkrijgen, maar welke moet je nou nemen? 

Mensen hebben vaak zo hun voorkeur, maar wordt er dan ook gekeken of het de juiste houtsoort is voor in de haard die zij hebben?

Hieronder beschrijven wij de houtsoorten die u nu kunt verkrijgen bij ons, zodat u een goede passende keuze kunt maken.

 

Eiken hout;

Eiken hout is een harde houtsoort. De eigenschap van hard hout is dat het hout traag brandt. Het vlammenspel van eiken is druk, levendig, het is dan ook minder geschikt voor de open haard. Brandend eikenhout heeft een heel kenmerkende geur, dit kan voor sommige mensen een reden zijn om juist dit te stoken. Veel gerechten worden ook klaar gemaakt door te roken met eikenhout. Alleen eikenhout stoken in een kachel ( kleinere) raden wij af, omdat dit erg warm wordt in de kachel. Beter is het om het te mixen, de haard op te starten met berk of es en aan te vullen met eik wanneer de haard de juiste temperatuur heeft behaald. Eik moet zoveel mogelijk volledig branden om veel rook te voorkomen. Eiken is van zichzelf moeilijk te ontbranden, daarom opstarten met een andere soort zoals hierboven beschreven en wanneer de haard op temperatuur is eik toevoegen. Eik heeft een lange brandduur en geeft veel warmte. Op de juiste temperatuur een schone verbranding.  

 

 

Essen hout;

Essen hout is een veel gebruikte soort haardhout. In de natuur heeft essenhout het laagste vochtgehalte van alle andere houtsoorten. Hierdoor is bij vers gekloofd hout de droogtijd een stuk korter. Essenhout behoort tot de hardere houtsoorten. Het hout spat niet en heeft een trage verbranding. Het hout is daardoor zeer geschikt voor een houtkachel of een open haard. Het heeft bij verbranding een rustig vlammenspel en het geeft weinig rook. Zeer geschikt voor in huis of voor in de open haard. Essen is makkelijker aan te steken dan ander hard hout.  

 

Berken hout; 

Berkenhout is een zachte houtsoort. Het is gemakkelijk aan te steken en is snel ontvlambaar. Tussen de schors zit een soort natuurlijke olie wat snel ontbrandt. Het berkenhout geeft weinig rook en een knisperend haardvuur. Ideaal hout voor de gelegenheidstokers en goed te combineren met eik , beuk of essen hout. Een goede soort om de kachel mee op te stoken en aan te vullen met een harde houtsoort, wanneer de kachel op voldoende temperatuur is. Berk is een makkelijke ontbrandingsoort, heeft een warme vlam, spat niet en geeft een schone verbranding. ( leuk weetje, in de winter geeft de berkenboom de sapstroom terug aan de grond , zodat de boom niet van binnenuit kan bevriezen.) 

 

Op zoek naar hout met een hoog rendement? Kies dan voor eiken of essen, ideaal voor de doorgewinterde stoker. 

 

Niet geschikt hout , voorkom schoorsteenbrand;

Naaldhout en vurenhout ; bevat veel hars wat voor veel vervuiling in de haard of schoorsteen kan zorgen. 

Afval / resthout ; bevat verfresten, is behandeld , geimpregneerd of gelakt en vervuild de haard, schoorsteen en  het milieu.

Tevens niet geschikt; Spaanplaat, gelamineerd hout, multiplex en kunststoffen.

 

01-09-2024

Creosoot / schoorsteenvegen

Creosoot / schoorsteenvegen

Creosoot is een soort teerachtige, zeer brandbare substantie die zich aankoekt in de haard en het rookkanaal / schoorsteen. Dit komt vooral doordat er roetaanslag en onverbrande deeltjes zich hechten aan de wand van het rookkanaal of in de haard zelf. Creosoot ontstaat door rook en vocht van hout,  wat verbrandt wordt bij een te lage temperatuur. Te veel de haard temperen of te nat hout stoken zorgt voor dit proces. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een aanslag wat een stinkende kleverige substantie wordt. Wanneer er een aangekoekte laag in het rookkanaal zit, kan dit ontbranden en een schoorsteenbrand veroorzaken. De schoorsteenbrand blijft in het rookanaal branden. Je kunt een schoorsteenbrand herkennen aan een bulderend geluid in de schoorsteen. Bij een schoorsteenbrand kan een temperatuur behaald worden van 1000 graden Celsius of meer. Hierbij kan het rookkanaal of de schoorsteen ernstig beschadigen of er kan brand uitbreken, met alle gevolgen van dien. Het is daarom zeer belangrijk om goed droog hout te stoken en de schoorsteen minimaal 1 x per jaar te laten vegen. Dit bent u ook verzekeringtechnisch verplicht, vergeet daarbij niet om een veegcertificaat te vragen ( bewijs van schooorsteen vegen), beter is vaker te vegen naar gelang het stookgedrag. Regelmatig het vuur een paar minuten hoog opstoken voorkomt de vorming van teveel creosoot aanslag.  

 

* Helaas zijn wij zelf slachtoffer geworden van creosoot , wisten wij veel ??

Nu wel... maar ja aldoende, er moet eerst iets gebeuren, we geven ons advies altijd mee aan de klant en het valt ons op dat veel mensen nog nooit van creosoot gehoord hebben. Even nog een tip van ons, creosoot krijg je niet met schoorsteen vegen uit het rookkanaal.

Het is slim om af en toe een camera inspectie te laten doen als je twijfels heb. En uiteraard zo vaak mogelijk vegen en juist stoken is belangrijk.   

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, wij hebben een geheel nieuw rookkanaal moeten aanlegen en daarbij moest bijna onze schoorsteen eraf. Een flinke kostenpost en bijna 1 jaar niet kunnen stoken. Kortom ook wij meten het vochtgehalte geregeld met een vochtmeter van het door ons te stoken hout en zorgen dat de temperatuur van de kachel optimaal is.